הובלה כוללת מסלול ברור בו היא לוקחת חפצים מנקודה אחת, לנקודה אחרת ושם לרוב – יעדם הסופי. אלא שיש מצבים בהם נדרש פיתרון אחר, מצבים בהם הפריטים עושים את יעדם דווקא לעבר המחסנים השונים, הנמצאים בחזקתה של חברת ההובלות. מתי השירותים של הובלה ואחסנה נדרשים? מהם הדגשים שצריך לשים לב אליהם? וכמה זה בכלל עולה?
הסיבות המרכזיות לצורך באחסנה
התכלית העיקרית של האחסנה, מעצם ההגדרה שלה, היא שמירה על פריטים מסוימים במחסנים ייעודיים, לפרק זמן שהוגדר מראש.
השירות של הובלה ואחסנה מוצע על ידי לא מעט חברות הובלה הפועלות בישראל, הן עבור המגזר הפרטי והן (ויש שיגידו בעיקר) עבור המגזר העסקי.
המציאות מראה שהצורך הזה באחסנת פריטים הופך לממשי במספר לא מבוטל של מצבים. במגזר העסקי, מדובר כאן על אחסנה קבועה, פחות או יותר, של פריטים המהווים חלק מהמלאי של העסק, או לחילופין ארכיבים מסוגים שונים. כל אלה תופסים נפח רב, שאין בהכרח בחזקתו של העסק הממוצע. בנוסף, עלויות האחסנה והשינוע של הפריטים לעסק ממנו, בעת הצורך, נוטים להיות זולים יותר מאשר הרחבת שטח העסק, או השכרת שטח נוסף עבור הפריטים האלה בדיוק.
גם אנשים פרטיים עשויים להזדקק לשירותי האחסנה, במצבים דוגמת:
- פינוי דירה קודמת לפני שניתן להיכנס לזו החדשה.
- תקופת שיפוצים בבית – המטרה באחסון היא מניעת נזק לחפצים, וכן הפיכת השיפוצים לפשוטים יותר לביצוע.
- נסיעה לתקופה בת מספר חודשים לטיול או לשליחות בחו"ל ופינוי הדירה הקודמת.
- גירושין ופרידות בין בני זוג, אשר מביאים לצורך של אחד מהם באיחסון זמני של חפציו, עד שימצא פיתרון דיור חדש.
כך בוחרים מחסנים אידיאליים
הסוגיה המשמעותית שיש לתת עליה את הדעת טרם הזמנת השירות של הובלה ואחסנה הוא, איך לא, מצבם של המחסנים בהם עתידים להישמר החפצים, שאין לשכוח – עשויים להיות בעלי תג מחיר גבוה במיוחד. הבחירה צריכה להיות במחסנים אשר מאובטחים ועומדים תחת שמירה בכל רגע נתון, ולו מכיוון שמחסנים, עמוסים בציוד יקר, "מבוקשים" על ידי לא מעט גנבים.
הסוגיה הבטיחותית של המחסנים צריכה לקבל מענה ראוי אף היא. על המחסן להיות מצויד בגלאי עשן ובציוד לכיבוי שריפות, ובכך למנוע מהתרחיש השלילי הזה להתרחש.
ההגנה על החפצים מפני מים צריכה להיעשות באמצעות מחסנים אשר אטומים לעילא ולעילא, כך שטיפות הגשם לא יחדרו אליהם. ואגב, חשוב מאד שהחפצים יאוחסנו בצורה ראויה בארגזים מתאימים, מסיבות אלה בדיוק.
בנוסף על כל אלה, המחסן האידיאלי יעבור הדברה בתדירות ראויה, מה שיוציא מכלל אפשרות פגיעה של מזיקים מסוגים שונים בחפצים: למשל, ברהיטי העץ.
ההיבט הכלכלי של האחסנה
אין צל של ספק שהובלה הכרוכה גם באחסנה של פריטים תהיה יקרה יותר. למען הסדר הטוב, רצוי לחלק את המחיר לשניים, כאשר נתייחס כאן, מטבע הדברים, לעלויות האחסנה עצמה. הגם שאין בנמצא מחירון "רשמי" של שירותי אחסנה, והגם שכל חברה רשאית לדרוש את המחיר שהיא רואה לנכון.
אפשר לטעון שמחיר מקובל של אחסנת דירה לחודש נע בין כ-400 שקלים (תכולת דירה קטנה, למשל דירה בת שני חדרים) לכ-2,000 שקלים (דירה גדולה של חמישה או שישה חדרים). במקרה של משרדים, המחירים נוטים להיות דומים, והם נקבעים בעיקר על פי מספר חדרי המשרד ונפח הפריטים המאוחסנים.
ישנן חברות אשר המחיר שהן דורשות נקבע על פי קוב, כאשר לרוב המדובר הוא על כמה עשרות שקלים לקוב בודד.
ראו גם: